ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Orthomoleculaire therapie: Wat is dat?
Het woord 'Orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt door professor Linus Pauling.
Orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht of gezond, en moleculair staat voor
wat betreft de moleculen.

Met orthomoleculaire therapie streeft men er dus naar te werken met stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken om zo het verstoorde evenwicht te herstellen.
We praten dan over:


Er wordt niet alleen gekeken naar tekorten, maar ook naar een teveel van stoffen.
Zoals bijvoorbeeld:

Deze kunnen stelselmatig onze gezondheid ondermijnen en moeten dus op zo natuurlijk mogelijke manier afgevoerd worden.

Ook wordt er naar de voedingsgewoonten gekeken, omdat wij uiteindelijk zijn en worden wat wij eten en drinken. Uitgebalanceerde voeding, aangevuld met vitamines, mineralen etc. resulteert vaak in een betere balans, meer energie en dus een prettiger en gezonder leven.

Wat is orthomoleculaire therapie volgens de Psycho Neuro Immunologie?
De PNI is een jonge wetenschap die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (neuro) en emoties (psycho) op het immuunsysteem.

Alle orgaansystemen communiceren op biochemisch niveau met elkaar, onder invloed van hormonen en hormoonachtige stoffen. Dit houdt in dat alle systemen constant met elkaar in contact zijn en elkaar dus op de hoogte houden. Een verstoring in het ene systeem kan problemen geven in het andere. Binnen de PNI streven we ernaar om te vinden welk systeem oorspronkelijk ontregeld is geraakt en de uiteindelijke klacht heeft opgeleverd.

Zo kunnen b.v. psychische stoornissen ontstaan door darmproblemen en is het raadzaam om daar de therapie te beginnen en niet elders. Omgekeerd kunnen er ook darmproblemen ontstaan door een te hoge psychische belasting: stress. Het in je broek doen van angst is iets wat velen van ons kennen.

Hoe komen we er achter wat er aan de hand is?
Door middel van een gesprek, een uitgebreide vragenlijst en eventueel aanvullende onderzoeken (b.v. een faeces en darmflora onderzoek, een aminozurenonderzoek of een allergieonderzoek) proberen we tot de kern van het probleem te komen en dus oorzakelijk te gaan behandelen.

Waaruit bestaat de therapie?
De therapie zal bestaan uit het volgen van voedingsadviezen, het nemen van suppletie, uitleg over hoe één en ander werkt en met elkaar in verband staat en bewustwording op het niveau van de psyche en de levensstijl: (denk aan beweging, ontspanning, meditatie), waardoor het verstoorde evenwicht weer in balans komt en u uw zelfgenezende vermogen weer kunt aanspreken.

Voor wie is deze therapie geschikt?

U kunt terecht voor b.v. candida, vermoeidheid, eczeem, darmklachten, overgewicht, hoofdpijn, spier-en gewrichtspijn, hypoglycemie, zich niet lekker in zijn vel voelen zitten, menstruatieklachten enzovoort.


DISCLAIMER:
Ik wil er graag op wijzen dat deze therapie geen vervanging is van reguliere therapie, maar complementair, en u bij verdenking van ziekte zich eerst met uw huisarts in verbinding moet stellen.